Het werk op de boomgaard

 

Binnen ons fruitteeltbedrijf werken we samen met de natuur. Wij geloven dat de natuur het beste en het lekkerste fruit levert en we helpen hier graag bij.

Zo houden we het hele jaar de tuin in de gaten om te kijken of er schadelijke insecten zijn die de oogst kunnen beïnvloeden. Deze proberen we vervolgens op een natuurlijke manier te bestrijden. Verder houden we de vogels in de gaten die jagen op rupsen en insecten. Deze vogels helpen ons namelijk voorkomen dat de ongewenste diertjes onze oogst opeten en daar zijn wij heel dankbaar voor. We hebben hiervoor een speciaal valkenhok gemaakt, waarin torenvalken kunnen rusten en erop uit kunnen om te jagen op allerlei diertjes op de boomgaard. Niet alleen vogels, maar ook egeltjes dragen bij aan onze boomgaard. Zij zijn namelijk dol op slakken. Doordat zij de slakken bestrijden, helpen ze ons de ontbladering tegen te gaan en de bomen gezond te houden. Zo dragen allerlei dieren bij aan een natuurlijk evenwicht van de tuin.

boomgaard-uitleg3-min

Werelderfgoed Beemster

De Beemster is een oude polder met een rijke geschiedenis. Aan het begin van de 17e eeuw werd besloten het meer De Beemster droog te malen. Hiervoor zijn 50 molens gebruikt die in een paar jaar het gebied droogmaalden en hierbij de zeer vruchtbare landbouwgrond blootlegden. In 1612 is de Beemster volledig droog gemalen. Hierna werd het land ingedeeld in rechthoekige kavels. Door dit opvallende, unieke patroon in het landschap en door het succesvol verkrijgen van landbouwgrond, zette UNESCO in 1999 Droogmakerij De Beemster op de Werelderfgoedlijst.

 

Bekijk ook onze pagina op vanwereldformaat.nl, een website die de verhalen deelt rondom de drie werelderfgoederen rondom en in Amsterdam.

In dit prachtige landschap groeien nu nog steeds de mooiste natuurlijke producten. Hier zorgt de bodem van zware, voedzame klei voor een stevige basis, waardoor het lekkerste fruit hier volop kan groeien tot ultieme rijpheid. Met de auto, fiets of te voet is het heerlijk vertoeven in de Beemster en kan men genieten van het uitzicht. Bovendien is er niets lekkerder dan een dagje fietsen afsluiten met een eerlijk en heerlijk stukje appeltaart, vers van het land dat niet alleen gezien, maar ook geproefd kan worden.